Корона вирус

Шта треба знати о вирусу да би се смањио ризик од инфекције

Корона вирус или службено – Coronavirus (CoV) jе нови члан старе породице  корона вируса. Вируси ове породице изазивају болести респираторног система. Распон деловања је велик – од симптома обичне прехладе до опасних обољења као што су MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome) и SARS-CoV ( Severe Acute Respiratory Syndrome).

Знаци инфекције укључују: повишену температуру, кашаљ, краћи дах и уопште, тешкоће са дисањем. У тежим случајевима, инфекција узрокује упалу плућа, отказивање рада бубрега и смрт.

Време инкубације (од тренутка заразе до појаве првих симптома) је од пет до преко двадесет дана. Ово је основни разлог зашто је ширење вируса тако брзо. Важан податак о овом вирусу је низак постотак смртности. Он погађа првенствено осетљиве делове популације – веома старе особе или млађе са историјом неке хроничне болести.

Део препорука за понашање клинике Mayo својим запосленим:

1) Ако вам цури нос, могуће да сте само прехлађени.

2) Овај вирус изазива сув кашаљ без цурења из носа.

3) Вирус није отпоран на високе температуре. Већ на температури од 27 C није више активан.

4) На металним предметима се задржава барем 12 сати, што значи да треба добро опрати руке после градског превоза или било које активности са металом у близини.

5) На тканинама се задржава између 6 и 12 часова. Уобичајено прање машином је довољно.

6) Пити топле напитке/воду је добро за све вирусне инфекције. Избегавати  напитке са ледом.

7) Осим темељнијег прања руку, препоручује се гргљање сланим раствором.

8) Бећ познато упозорење – не додиривати очи, нос и уста рукама за које нисмо сигурни да су чисте.

9) Осим алкохола (62-71%), 0,5% хидроген (H2O2) и 0,1% кућног избељивача брзо деактивирају вирус.

Свакако треба задржати смиреност и дисциплиновано примењивати прописане мере.

мр Сања Павловић, наставник екологије у ГШ

 

Министарство здравља обавештава јавност да су доступни бројеви телефона, према месту пребивалишта у времену од 08 до 22h, за све оне који имају одређене симптоме респираторних инфекција, а који су у претходном периоду боравили у подручју захваћеним COVID-19, на којима могу добити све потребне информације, као и препоруке о даљем поступању, од дежурни епидемиолога.

 Напомињемо да у таквим случајевима није потребно ићи у дом здравља или болницу, нити шетњом и другим активностима излагати друге грађане потенцијалним ризицима, већ се треба одмах обратити дежурном епидемиологу на неки од достављених телефона.

За ближе бинформације можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“ (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите:

COVID-19 Бројеви телефона према месту пребивалишта
https://www.zdravlje.gov.rs/vest/346249/covid-19-brojevi-telefona-prema-mestu-prebivalista.php

Појачане хигијенске мере у циљу спречавања ширења инфекције

Министарство просвете, науке и технолошког развој упутило је обавезујућу препоруку свим основним и средњим школама у Републици Србији, а циљу превенције ширења евентуалне инфекције. Министарство је подсетило школе да се придржавају мера у складу са здравственим препорукама, а на терену су просветна и санитарна инспекција које надзиру школе у вези са применом мера хигијене.
Потребно да школе предузму следеће:

• редовно одржавање школског простора: проветравање учионица, чишћење дворишта и учионица и редовно пражњење корпи за отпатке, користећи рукавице;

• прање и дезинфиковање подова, зидова, врата и површина клупа;

• редовно снабдевање сапуном тоалета, учионица и трпезарија;

• подстицање ученика на прање руку;

• препоручити ученицима и одраслима да не додирују очи, уста и нос неопраним рукама;

• не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду;

• употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке;

• планирати часове одељенског старешине у свим разредима посвећене одржавању личне хигијене и непосредног окружења, али и комуникацији која није подложна паници и ширењу непроверених информација;

• препоручити родитељима и ученицима да се одложе прославе и дружења;

• планирати активности ученичког парламента које ће подстицати ученике на редовно одржавање личне хигијене и одржавање школског простора;
• поставити препоруке о превентивним активностима на сајт школе;

• у оквиру наставних и ваннаставних активности планирати, у складу са предметном облашћу, васпитно-здравствене теме односно упознавање са путевима вирусних инфекција и информисања.