Korona virus

Šta treba znati o virusu da bi se smanjio rizik od infekcije

Korona virus ili službeno – Coronavirus (CoV) je novi član stare porodice  korona virusa. Virusi ove porodice izazivaju bolesti respiratornog sistema. Raspon delovanja je velik – od simptoma obične prehlade do opasnih oboljenja kao što su MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome) i SARS-CoV ( Severe Acute Respiratory Syndrome).

Znaci infekcije uključuju: povišenu temperaturu, kašalj, kraći dah i uopšte, teškoće sa disanjem. U težim slučajevima, infekcija uzrokuje upalu pluća, otkazivanje rada bubrega i smrt.

Vreme inkubacije (od trenutka zaraze do pojave prvih simptoma) je od pet do preko dvadeset dana. Ovo je osnovni razlog zašto je širenje virusa tako brzo. Važan podatak o ovom virusu je nizak postotak smrtnosti. On pogađa prvenstveno osetljive delove populacije – veoma stare osobe ili mlađe sa istorijom neke hronične bolesti.

Deo preporuka za ponašanje klinike Mayo svojim zaposlenim:

1) Ako vam curi nos, moguće da ste samo prehlađeni.

2) Ovaj virus izaziva suv kašalj bez curenja iz nosa.

3) Virus nije otporan na visoke temperature. Već na temperaturi od 27 C nije više aktivan.

4) Na metalnim predmetima se zadržava barem 12 sati, što znači da treba dobro oprati ruke posle gradskog prevoza ili bilo koje aktivnosti sa metalom u blizini.

5) Na tkaninama se zadržava između 6 i 12 časova. Uobičajeno pranje mašinom je dovoljno.

6) Piti tople napitke/vodu je dobro za sve virusne infekcije. Izbegavati  napitke sa ledom.

7) Osim temeljnijeg pranja ruku, preporučuje se grgljanje slanim rastvorom.

8) Beć poznato upozorenje – ne dodirivati oči, nos i usta rukama za koje nismo sigurni da su čiste.

9) Osim alkohola (62-71%), 0,5% hidrogen (H2O2) i 0,1% kućnog izbeljivača brzo deaktiviraju virus.

Svakako treba zadržati smirenost i disciplinovano primenjivati propisane mere.

mr Sanja Pavlović, nastavnik ekologije u GŠ

 

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

 Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

 

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović–Batut“ (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite:

COVID-19 Brojevi telefona prema mestu prebivališta
https://www.zdravlje.gov.rs/vest/346249/covid-19-brojevi-telefona-prema-mestu-prebivalista.php

Pojačane higijenske mere u cilju sprečavanja širenja infekcije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoj uputilo je obavezujuću preporuku svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji, a cilju prevencije širenja eventualne infekcije. Ministarstvo je podsetilo škole da se pridržavaju mera u skladu sa zdravstvenim preporukama, a na terenu su prosvetna i sanitarna inspekcija koje nadziru škole u vezi sa primenom mera higijene.
Potrebno da škole preduzmu sledeće:

• redovno održavanje školskog prostora: provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, koristeći rukavice;

• pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa;

• redovno snabdevanje sapunom toaleta, učionica i trpezarija;

• podsticanje učenika na pranje ruku;

• preporučiti učenicima i odraslima da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama;

• ne razmenjivati hranu i ne koristiti iste čaše i flašice za vodu;

• upotrebljene papirne maramice i ubruse redovno odlagati u korpe za otpatke;

• planirati časove odeljenskog starešine u svim razredima posvećene održavanju lične higijene i neposrednog okruženja, ali i komunikaciji koja nije podložna panici i širenju neproverenih informacija;

• preporučiti roditeljima i učenicima da se odlože proslave i druženja;

• planirati aktivnosti učeničkog parlamenta koje će podsticati učenike na redovno održavanje lične higijene i održavanje školskog prostora;
• postaviti preporuke o preventivnim aktivnostima na sajt škole;

• u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti planirati, u skladu sa predmetnom oblašću, vaspitno-zdravstvene teme odnosno upoznavanje sa putevima virusnih infekcija i informisanja.